popo33 Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 wiatm mam pytanie bo nie wiem co zrobic moja mucholowka ma az trzy pedy kwiatowe,ale nie jestem do konca pewien moze sa to dwie mucholowki scisle przy sobie posadzone takie kupilem,jeden z pedow juz zakwitl a dwa pozostale ida w gore,przyczym dwa wyrastaja jakby obok siebie a trzeci oddzielnie.co zrobic zostawic czy usunac.... dokarmiam mucholowke co widac bo jej liscie i pulapki urosly. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 (edytowane) Jeśli chcesz mieć z tego nasiona i wiesz jak to zrobić to zostaw tę pędy. Jeżeli natomiast nie chcesz za mocno osłabiać rośliny to jak najszybciej je usuń. Edytowane 8 Czerwca 2010 przez M@ti Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 Odetnij. Nasion z tego nie będzie, bo nawet jeśli jest tam kilka roślin to pewnie powstały z jednej więc są identyczne genetycznie, a wtedy o zapyleniu krzyżowym nie ma mowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 (edytowane) Zapylenia krzyżowego nie będzie, ale nasiona mogą być jeśli nawet zapyli pyłkiem wewnątrz jednego kwiata. Tylko na pewno będzie ich mniej niż w wypadku zapylenia krzyżowego. Edytowane 8 Czerwca 2010 przez M@ti Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 No czasami może się udać jakieś uzyskać ale i tak będą kiepsko kiełkowały. Już nie wspominając, że hodowanie muchołówki od nasiona ma sens tylko "dla sportu", bo to łatwe nie jest. Trzy pędy... na prawdę warto tak osłabiać roślinę? Wg mnie nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 Z tym że to jest tylko dla sportu to się zgodzę Ostatnio z tak uzyskanych sześciu nasion wykiełkowało mi pięć. Dlatego piszę, że jest to realne. Jednak roślina dostaje od tego dosyć mocno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popo33 Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2010 dzieki,za porady....po namysle usune te pedy.......to moja pierwsza mucholowka i nie chce jej stracic.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Pytanie laika odnośnie pędu kwiatowego: niedawno moja muchołówka wypuściła jeden, i jak tylko się dało obcięłam go, rzecz w tym że on dalej rośnie, tzn rośnie ten słupek który pozostał - musiałam bo znowu uciąć po paru dniach ale on wciąż rośnie, przy obcinaniu był jeszcze dość cienki a teraz robi się coraz grubszy i dłuższy i nie wygląda na to żeby obcięcie pąka mu zaszkodziło. Czy to normalne?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 Pytanie laika odnośnie pędu kwiatowego: niedawno moja muchołówka wypuściła jeden, i jak tylko się dało obcięłam go, rzecz w tym że on dalej rośnie, tzn rośnie ten słupek który pozostał - musiałam bo znowu uciąć po paru dniach ale on wciąż rośnie, przy obcinaniu był jeszcze dość cienki a teraz robi się coraz grubszy i dłuższy i nie wygląda na to żeby obcięcie pąka mu zaszkodziło. Czy to normalne?? Dobre! Pierwszy raz się z takim czymś spotykam. Na jakiej wysokości go obcinałeś? Ja zawsze zostawiam max. 1cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 nie wygląda na to żeby obcięcie pąka mu zaszkodziło. Czy to normalne?? Nie powinnaś obciąć samego pąka, a cały pęd. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 14 Czerwca 2010 Share Napisano 14 Czerwca 2010 Nie obcięłam pąka ale cały pęd, po prostu mała część została bo nie dało się już wyciąć głębiej - to chyba normalna rzecz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymon Rutkowski Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Ja też coś takiego miałem. Po ucięciu końcówka pędu zaczęła się powiększać, ale po trzech dniach zrobiła się czarna i uschła. Nie ma się czym przejmować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 17 Czerwca 2010 Share Napisano 17 Czerwca 2010 mi też się tak powiększały, aż po kilku dniach se dały spokój, ale ze schnięciem to im się nie spieszy około 3-4 tygodnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino2000 Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 a czy tego pędu nie da się rozmnożyć tej rośliny?? gdzieś coś obiło mi się o uszy że można pociąć na kilka kawałków i włożyć do wody destylowanej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 3 Lipca 2010 Share Napisano 3 Lipca 2010 (edytowane) do mokrego torfu, nie do wody, destylką tylko podlewasz. Masz opis w pierwszych wątkach tego działu. mam nadzieję że znajdziesz. Postępujesz praktycznie identycznie jak z liściem. Edytowane 8 Lipca 2010 przez pawel033 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi